ISHRANA

Lekar specijalista higijene je doktor medicine specijalista u javnom zdravlju. Bavi se prevencijom i lečenjem poremećaja zdravlja koji nastaju usled delovanja različitih faktora životne sredine na čoveka. Sprovodi medicinsku nutritivnu prevenciju i medicinsku nutritivnu terapiju za različita oboljenja.

Nepravilna ishrana predstavlja vodeći faktor rizika za nastanak različitih hroničnih bolesti. Unos hrane bogate zasićenim i trans mastima, prevelik unos soli, prekomeran unos alkohola i gojaznost kao posledica neuravnoteženog unosa i potrošnje energije, doprinose povećanju rizika.

Gojaznost predstavlja najčešći metabolički poremećaj i može se smatrati odgovornom za nastanak brojnih drugih hroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, dijabetesa, bolesti lokomotornog aparata kao i pojedinih malignih bolesti.


Kako izgleda pregled specijaliste higijene?


Specijalistički pregled traje oko 30-40 minuta, a po potrebi i duže. U našoj ordinaciji pregled traje onoliko koliko je potrebno da se pacijentu pruži nega na najvišem mogućem nivou.

Pregled je bezbolan i ne zahteva posebnu pripremu.


mediteranska ishrana je najzdravnija za čoveka

Specijalistički pregled se sastoji od:

  • Anamneze – razgovor sa pacijentom o navikama u ishrani, prisutnim tegobama, prisustvu drugih oboljenja, prisutnim faktorima rizika za razvoj hroničnih bolesti.
  • Pregled laboratorijskih nalaza -za prvi pregled potrebno je doneti:
    • Kompletnu krvnu sliku,
    • Ureu, kreatinin,
    • Sedimentaciju,
    • Lipidni status,
    • Šećer u krvi našte,
    • Parametre jetrene funkcije (AST, ALT, γGT),
    • Biohemijsku anlaiza urina,
  • Fizikalni pregled:
    • Inspekcija – posmatranje,
    • Antropometrijska merenja – utvrđivanje stanja ishranjenosti primenom standardnih metoda:
      • merenje telesne mase,
      • merenje telesne visine,
      • obima struka,
      • određivanje sadržaja masnog tkiva u organizmu,
    • Merenje krvnog pritiska (koristi se tenziometar),
  • Postavljanje dijagnoze i davanje saveta i preporuka za ishranu propisivanjem nutritivne terapije koja podrazumeva izradu personalizovanog jelovnika,

Prepisivanje terapije ili suplementacije ukoliko je potrebna.


Kada je potrebno obaviti pregled nutricioniste?

  • Ukoliko pojedinac želi da unapredi ishranu jer nije zadovoljan načinom na koji se hrani (neredovni obroci, jednolična ishrana u kojoj dominiraju industrijski prerađena ili „brza hrana“).
  • Ukoliko imate prisutne faktore rizika za nastanak hroničnih bolest:
    • Ekskreciju velike količine urina (poliurija),
    • Pojačan osećaj žeđi (polidipsija),
    • Stalnu glad,
    • Gubitak telesne mase,
    • Promene vida,
    • Slabost,
    • Povišene masnoće u krvi
    • Visok krvni pritisak
  • Ukoliko imate dijagnostikovanu hroničnu bolest:
    • Gojaznost,
    • Kardiovaskularnu bolest,
    • Predijabetes i Dijabetes,
    • Bubrežne bolesti,
    • Giht,
    • Bolesti organa za varenje,
    • Maligne bolesti,
  • Ishrana posebnih populacionih kategorija:
    • Ishrana dece,
    • Ishrana sportista.

Da li ste znali?


Hronične bolesti predstavljaju vodeći uzrok umiranja u svetu, u pet od šest regiona Svetske zdravstvene organizacije. Iako dobrim delom preventabilne, danas predstavljaju vodeće uzroke obolevanja, odsustvovanja sa posla i prevremenog umiranja u svim zemljama Evrope.

Prema podacima zdravstvene statistike, vodeći uzroci umiranja u svetu su povišen krvni pritisak (odgovoran za ukupno 13% svih smrtnih ishoda), pušenje (9%), povišen nivo glikemije (6%), fizička neaktivnost (6%) i prekomerna telesna masa i gojaznost (5%). Trend javljanja ovih bolesti u sve ranijem životnom dobu posebno zabrinjava.

Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije, ispitivalo je navike u ishrani našeg stanovništva. Rezultati istraživanja su pokazali da naše stanovništvo nedovoljno konzumira voće i povrće, nedovoljno konzumira ribu, proizvode od celog zrna žitarica (integralne), kao i mlečne proizvode, dok sa druge strane u ishrani prekomerno koristi visoko industrijski prerađenu hranu, masnoće životinjskog porekla u pripremi hrane, velike količine soli i proizvode od rafinisanih žitarica (belo brašno).

Brojna istraživanja vodećih autoriteta u oblasti ishrane sugerišu da je poštovanje principa mediteranske ishrane povezano sa smanjenjem rizika za nastanak i razvoj kardiovaskularnih bolesti, smanjenjem stopa obolevanja od karcinoma različitih lokalizacija, čak i ukupnog mortaliteta. Kardioprotektivni efekti mediteranske ishrane, posebno na polju primarne prevencije su dobro dokumentovani.


Naš tim


lekar novi sad

Doc. dr Radmila Velicki

Specijalista higijene


Pročitaj više

Pročitajte više o ishrani


02.12.2020

  Moždani udar ili šlog nastaje kada se prekine dotok krvi u deo mozga. Najšeće je uzrok ateroskleroza i formiranje aterosklerotskih plakova koji postepeno sužavaju lumen krvnog suda dok ga u kranjem potpuno ne zapuše. Takođe neke srčane aritmije kao što je atrijalna fibrilacija dovode do stvaranja krvnog ugruška (tromba, embolusa) u levoj pretkomori srca […]

23.11.2020

Tokom svog kliničkog rada dr sci. med. Miroslava Sladojević, internista-kardiolog,  prepoznala je učestala pitanja koja joj postavljaju pacijenti tokom kardiološkog pregleda koje sprovodi u svojoj internističko-kardiološkoj ordinaciji LIMANA.  Doktorka dr sci. med. Miroslava Sladojević pripremila je odgovore na najčešća pitanja svojih pacijenata na osnovu dostupnih podataka iz literature i dasadašnjih objavljenih rezultata velikih studija, kako […]

08.11.2020

    Zadovoljstvo koje nam pruža konzumiranje slatkiša (npr. čokoladice) traje nekoliko minuta. Sagorevanje kalorija koje smo uneli sa pojedenom čokoladicom zahteva oko 1h intenzivnog vežbanja. Dakle ovo sigurno nije jednostavan način gubitka viška kilograma.   Ukoliko planiraš da izgubiš oko 0,5 kg, potrebno je da sagororiš vežbanjem oko 3500 kCal. Taj proces može zahtevati […]

Ordinacija Limana 2019. Sva prava zadržana.

Želiš da dobijaš savete o zdravlju i informacije od nas?


Prijavi se na naš Newsletter!

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux