ISHRANA

Lekar specijalista higijene je doktor medicine specijalista u javnom zdravlju. Bavi se prevencijom i lečenjem poremećaja zdravlja koji nastaju usled delovanja različitih faktora životne sredine na čoveka. Sprovodi medicinsku nutritivnu prevenciju i medicinsku nutritivnu terapiju za različita oboljenja.

Nepravilna ishrana predstavlja vodeći faktor rizika za nastanak različitih hroničnih bolesti. Unos hrane bogate zasićenim i trans mastima, prevelik unos soli, prekomeran unos alkohola i gojaznost kao posledica neuravnoteženog unosa i potrošnje energije, doprinose povećanju rizika.

Gojaznost predstavlja najčešći metabolički poremećaj i može se smatrati odgovornom za nastanak brojnih drugih hroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, dijabetesa, bolesti lokomotornog aparata kao i pojedinih malignih bolesti.


Kako izgleda pregled specijaliste higijene?


Specijalistički pregled traje oko 30-40 minuta, a po potrebi i duže. U našoj ordinaciji pregled traje onoliko koliko je potrebno da se pacijentu pruži nega na najvišem mogućem nivou.

Pregled je bezbolan i ne zahteva posebnu pripremu.


mediteranska ishrana je najzdravnija za čoveka

Specijalistički pregled se sastoji od:

  • Anamneze – razgovor sa pacijentom o navikama u ishrani, prisutnim tegobama, prisustvu drugih oboljenja, prisutnim faktorima rizika za razvoj hroničnih bolesti.
  • Pregled laboratorijskih nalaza -za prvi pregled potrebno je doneti:
    • Kompletnu krvnu sliku,
    • Ureu, kreatinin,
    • Sedimentaciju,
    • Lipidni status,
    • Šećer u krvi našte,
    • Parametre jetrene funkcije (AST, ALT, γGT),
    • Biohemijsku anlaiza urina,
  • Fizikalni pregled:
    • Inspekcija – posmatranje,
    • Antropometrijska merenja – utvrđivanje stanja ishranjenosti primenom standardnih metoda:
      • merenje telesne mase,
      • merenje telesne visine,
      • obima struka,
      • određivanje sadržaja masnog tkiva u organizmu,
    • Merenje krvnog pritiska (koristi se tenziometar),
  • Postavljanje dijagnoze i davanje saveta i preporuka za ishranu propisivanjem nutritivne terapije koja podrazumeva izradu personalizovanog jelovnika,

Prepisivanje terapije ili suplementacije ukoliko je potrebna.


Kada je potrebno obaviti pregled nutricioniste?

  • Ukoliko pojedinac želi da unapredi ishranu jer nije zadovoljan načinom na koji se hrani (neredovni obroci, jednolična ishrana u kojoj dominiraju industrijski prerađena ili „brza hrana“).
  • Ukoliko imate prisutne faktore rizika za nastanak hroničnih bolest:
    • Ekskreciju velike količine urina (poliurija),
    • Pojačan osećaj žeđi (polidipsija),
    • Stalnu glad,
    • Gubitak telesne mase,
    • Promene vida,
    • Slabost,
    • Povišene masnoće u krvi
    • Visok krvni pritisak
  • Ukoliko imate dijagnostikovanu hroničnu bolest:
    • Gojaznost,
    • Kardiovaskularnu bolest,
    • Predijabetes i Dijabetes,
    • Bubrežne bolesti,
    • Giht,
    • Bolesti organa za varenje,
    • Maligne bolesti,
  • Ishrana posebnih populacionih kategorija:
    • Ishrana dece,
    • Ishrana sportista.

Da li ste znali?


Hronične bolesti predstavljaju vodeći uzrok umiranja u svetu, u pet od šest regiona Svetske zdravstvene organizacije. Iako dobrim delom preventabilne, danas predstavljaju vodeće uzroke obolevanja, odsustvovanja sa posla i prevremenog umiranja u svim zemljama Evrope.

Prema podacima zdravstvene statistike, vodeći uzroci umiranja u svetu su povišen krvni pritisak (odgovoran za ukupno 13% svih smrtnih ishoda), pušenje (9%), povišen nivo glikemije (6%), fizička neaktivnost (6%) i prekomerna telesna masa i gojaznost (5%). Trend javljanja ovih bolesti u sve ranijem životnom dobu posebno zabrinjava.

Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije, ispitivalo je navike u ishrani našeg stanovništva. Rezultati istraživanja su pokazali da naše stanovništvo nedovoljno konzumira voće i povrće, nedovoljno konzumira ribu, proizvode od celog zrna žitarica (integralne), kao i mlečne proizvode, dok sa druge strane u ishrani prekomerno koristi visoko industrijski prerađenu hranu, masnoće životinjskog porekla u pripremi hrane, velike količine soli i proizvode od rafinisanih žitarica (belo brašno).

Brojna istraživanja vodećih autoriteta u oblasti ishrane sugerišu da je poštovanje principa mediteranske ishrane povezano sa smanjenjem rizika za nastanak i razvoj kardiovaskularnih bolesti, smanjenjem stopa obolevanja od karcinoma različitih lokalizacija, čak i ukupnog mortaliteta. Kardioprotektivni efekti mediteranske ishrane, posebno na polju primarne prevencije su dobro dokumentovani.


Naš tim


dr Radmila Velicki, specijalista higijene ishrane

Doc. dr Radmila Velicki

Specijalista higijene


Pročitaj više

Ordinacija Limana 2024. Sva prava zadržana.