ISHRANA

Lekar specijalista higijene je doktor medicine specijalista u javnom zdravlju. Bavi se prevencijom i lečenjem poremećaja zdravlja koji nastaju usled delovanja različitih faktora životne sredine na čoveka. Sprovodi medicinsku nutritivnu prevenciju i medicinsku nutritivnu terapiju za različita oboljenja.

Nepravilna ishrana predstavlja vodeći faktor rizika za nastanak različitih hroničnih bolesti. Unos hrane bogate zasićenim i trans mastima, prevelik unos soli, prekomeran unos alkohola i gojaznost kao posledica neuravnoteženog unosa i potrošnje energije, doprinose povećanju rizika.

Gojaznost predstavlja najčešći metabolički poremećaj i može se smatrati odgovornom za nastanak brojnih drugih hroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, dijabetesa, bolesti lokomotornog aparata kao i pojedinih malignih bolesti.


Kako izgleda pregled specijaliste higijene?


Specijalistički pregled traje oko 30-40 minuta, a po potrebi i duže. U našoj ordinaciji pregled traje onoliko koliko je potrebno da se pacijentu pruži nega na najvišem mogućem nivou.

Pregled je bezbolan i ne zahteva posebnu pripremu.


mediteranska ishrana je najzdravnija za čoveka

Specijalistički pregled se sastoji od:

  • Anamneze – razgovor sa pacijentom o navikama u ishrani, prisutnim tegobama, prisustvu drugih oboljenja, prisutnim faktorima rizika za razvoj hroničnih bolesti.
  • Pregled laboratorijskih nalaza -za prvi pregled potrebno je doneti:
    • Kompletnu krvnu sliku,
    • Ureu, kreatinin,
    • Sedimentaciju,
    • Lipidni status,
    • Šećer u krvi našte,
    • Parametre jetrene funkcije (AST, ALT, γGT),
    • Biohemijsku anlaiza urina,
  • Fizikalni pregled:
    • Inspekcija – posmatranje,
    • Antropometrijska merenja – utvrđivanje stanja ishranjenosti primenom standardnih metoda:
      • merenje telesne mase,
      • merenje telesne visine,
      • obima struka,
      • određivanje sadržaja masnog tkiva u organizmu,
    • Merenje krvnog pritiska (koristi se tenziometar),
  • Postavljanje dijagnoze i davanje saveta i preporuka za ishranu propisivanjem nutritivne terapije koja podrazumeva izradu personalizovanog jelovnika,

Prepisivanje terapije ili suplementacije ukoliko je potrebna.


Kada je potrebno obaviti pregled nutricioniste?

  • Ukoliko pojedinac želi da unapredi ishranu jer nije zadovoljan načinom na koji se hrani (neredovni obroci, jednolična ishrana u kojoj dominiraju industrijski prerađena ili „brza hrana“).
  • Ukoliko imate prisutne faktore rizika za nastanak hroničnih bolest:
    • Ekskreciju velike količine urina (poliurija),
    • Pojačan osećaj žeđi (polidipsija),
    • Stalnu glad,
    • Gubitak telesne mase,
    • Promene vida,
    • Slabost,
    • Povišene masnoće u krvi
    • Visok krvni pritisak
  • Ukoliko imate dijagnostikovanu hroničnu bolest:
    • Gojaznost,
    • Kardiovaskularnu bolest,
    • Predijabetes i Dijabetes,
    • Bubrežne bolesti,
    • Giht,
    • Bolesti organa za varenje,
    • Maligne bolesti,
  • Ishrana posebnih populacionih kategorija:
    • Ishrana dece,
    • Ishrana sportista.

Da li ste znali?


Hronične bolesti predstavljaju vodeći uzrok umiranja u svetu, u pet od šest regiona Svetske zdravstvene organizacije. Iako dobrim delom preventabilne, danas predstavljaju vodeće uzroke obolevanja, odsustvovanja sa posla i prevremenog umiranja u svim zemljama Evrope.

Prema podacima zdravstvene statistike, vodeći uzroci umiranja u svetu su povišen krvni pritisak (odgovoran za ukupno 13% svih smrtnih ishoda), pušenje (9%), povišen nivo glikemije (6%), fizička neaktivnost (6%) i prekomerna telesna masa i gojaznost (5%). Trend javljanja ovih bolesti u sve ranijem životnom dobu posebno zabrinjava.

Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije, ispitivalo je navike u ishrani našeg stanovništva. Rezultati istraživanja su pokazali da naše stanovništvo nedovoljno konzumira voće i povrće, nedovoljno konzumira ribu, proizvode od celog zrna žitarica (integralne), kao i mlečne proizvode, dok sa druge strane u ishrani prekomerno koristi visoko industrijski prerađenu hranu, masnoće životinjskog porekla u pripremi hrane, velike količine soli i proizvode od rafinisanih žitarica (belo brašno).

Brojna istraživanja vodećih autoriteta u oblasti ishrane sugerišu da je poštovanje principa mediteranske ishrane povezano sa smanjenjem rizika za nastanak i razvoj kardiovaskularnih bolesti, smanjenjem stopa obolevanja od karcinoma različitih lokalizacija, čak i ukupnog mortaliteta. Kardioprotektivni efekti mediteranske ishrane, posebno na polju primarne prevencije su dobro dokumentovani.


Naš tim


lekar novi sad

Doc. dr Radmila Velicki

Specijalista higijene


Pročitaj više

Pročitajte više o ishrani


26.01.2021

Veliki broj ljudi je prinuđen da nastavi sa redovnim dnevnim aktivnostima odmah nakon oporavka od covida-19. Neki od njih su primorani zbog posla, a neki odmah nakon oporavka kreću sa iscrpljujućim vežbanjem da bi se što pre vratili u formu. Ukoliko te aktivnosti uključuju veće, a nekad čak i manje fizičke napore, može doći do […]

02.12.2020

  Moždani udar ili šlog nastaje kada se prekine dotok krvi u deo mozga. Najšeće je uzrok ateroskleroza i formiranje aterosklerotskih plakova koji postepeno sužavaju lumen krvnog suda dok ga u kranjem potpuno ne zapuše. Takođe neke srčane aritmije kao što je atrijalna fibrilacija dovode do stvaranja krvnog ugruška (tromba, embolusa) u levoj pretkomori srca […]

23.11.2020

Tokom svog kliničkog rada dr sci. med. Miroslava Sladojević, internista-kardiolog,  prepoznala je učestala pitanja koja joj postavljaju pacijenti tokom kardiološkog pregleda koje sprovodi u svojoj internističko-kardiološkoj ordinaciji LIMANA.  Doktorka dr sci. med. Miroslava Sladojević pripremila je odgovore na najčešća pitanja svojih pacijenata na osnovu dostupnih podataka iz literature i dasadašnjih objavljenih rezultata velikih studija, kako […]

Ordinacija Limana 2019. Sva prava zadržana.

Želiš da dobijaš savete o zdravlju i informacije od nas?


Prijavi se na naš Newsletter!

Call Now Button
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux