ONKOLOGIJA


Onkolog je specijalista za dijagnostiku i lečenje tumora. Onkologija je interdisciplinarna nauka o uzrocima, faktorima, prevenciji i opštoj prirodi pojave i rasta i lečenje tumora.

Onkolog se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem tumora.


Kako izgleda pregled onkologa?


Pregled onkologa traje oko 20-30 minuta, a po potrebi i  duže.

Pregled je bezbolan i nije potrebna posebna priprema.


onkolog u novom sadu

Onkološki pregled se sastoji od:

  • Anamneze – razgovor sa pacijentom o tegobama, ranijim oboljenjima-istoriji bolesti, prisutnim faktorima rizika za razvoj malignih bolesti…
  • Fizikalni pregled – inspekcija – posmatranje, palpacija – opipavanje, auskultacija – slušanje srca i pluća (koristeći stetoskop), merenje krvnog pritiska (koristi se tenziometar).
  • Analiza dostavljene medicinske dokumentacije kao i davanje preporuke za dodatnu dijagnostiku u cilju identifikovanja eventualno prisustva tumora (primarnog tumora) i traganje za udaljenim metastazama. Najčešće preporučena dalja dijagnostika podrazumeva RTGp/c, ultrazvučnu djagnostiku, CT abdomena ili CT male karlice ili drugih regija u odnosu na primarnu sumnju ishodišta tumora, MRI dijagnostika, specifične laboratorijske analize (tumor marker), saveti za genetsko ispitivanje.
  • Postavljanje dijagnoze i davanje saveta i preporuka za dalje lečenje.
  • Prepisivanje potrebne terapije ukoliko je potrebna.

Kada je potrebno obaviti pregled onkologa?

Ukoliko imate neke od pobrojanih simptoma potrebno je da obavite pregled kod interniste/onkologa:

  • Suv dugotrajan kašalj (traje duže od tri nedelje), promena karaktera kašlja, bol u ramenu
  • Bezbolna oteklina na vratu, pod pazuhom, ili drugim regijama tela koja je čvrsto vezana za  podlogu, promene na dojci poput narandžine kore, asimetrija bradavica, iscedak iz dojke
  • Umor i malaksalost
  • Stolica tanka kao olovka, smena prolivastih stolica sa zatvorom, sluzave stolice, primese sveže krvi na stolici
  • Gubitak telesne težine, smanjenje apetita, gađenje na hranu

 

Potrebno je redovno obavljati onkološke kontrole ukoliko ste poznat onkološki pacijet (po preporuci nadležnog lekara).

 


Da li ste znali?


Procenjeno je da je tokom 2018 godine zbog karcinoma umrlo 9.6 miliona ljudi


30-50% smrtnih ishoda zbog kancera može biti prevenirano modifikovanjem ili izbegavanjem faktora rizika kao što su upotreba cigareta, smanjenje konzumacije alkohola, održavanjem zdrave telesne težine, redovnom fizičkom aktivnošću.


Karcinom dojke je najčešći karcinom među ženama, koji se javlja u oko 2,1 miliona žena svake godine, uzrokujući i veliki broj smrtnih ishoda uzrokovanih karcinomom među ženama. U 2018. godini procenjeno je da je umrlo  627,000 žena zbog karcinoma dojke, što predstavlja 15% svih smrtnih ishoda među ženama uzrokovanih karcinomom. Karcinom dojke je češći u razvijenim regijama, ali stopa pojave karcinoma globalno raste gotovo u svim regijama.


U cilju poboljšanja ishoda lečenja karcinoma dojke i poboljšanja preživljavanja, kritična je rana detekcija. Postoje dve strategije rane detekcije karcinoma dojke: rana dijagnoza i “Screening”.


Strategija rane dijagnoze je fokusirana na pravovremenom tretmanu kancera smanjenjem barijere između nege i efikasne dijagnostike. Cilj je povećati detektovanje karcinoma dojke u ranoj fazi bolesti, omogućavanje što efikasnijeg tretmana i redukcija rizika za smrt od karcinoma dojke.


“Screening” se sastoji od testiranja žena na karcinom dojke pre nego što se simptomi pojave. Postoji nekoliko metoda u “Screening”-u karcinoma dojke kao što su mamografija, klinički pregled dojki i samopregled dojki. [1]


Naši onkolozi


onkolog novi sad gorana matovina brko

dr Gorana Matovina-Brko

Internista – onkolog


Pročitaj više

Pročitajte više o onkologiji


Ordinacija Limana 2024. Sva prava zadržana.