fbpx


ONKOLOGIJA

Kako izgleda pregled onkologa?Onkolog je specijalista za dijagnostiku i lečenje tumora. Onkologija je interdisciplinarna nauka o uzrocima, faktorima, prevenciji i opštoj prirodi pojave i rasta i lečenje tumora.

 

Onkolog se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem tumora.

Pregled onkologa traje oko 20-30 minuta, a po potrebi i  duže.

Pregled je bezbolan i nije potrebna posebna priprema.onkolog u novom sadu

Onkološki pregled se sastoji od:

  • Anamneze – razgovor sa pacijentom o tegobama, ranijim oboljenjima-istoriji bolesti, prisutnim faktorima rizika za razvoj malignih bolesti…
  • Fizikalni pregled – inspekcija – posmatranje, palpacija – opipavanje, auskultacija – slušanje srca i pluća (koristeći stetoskom), merenje krvnog pritiska (koristi se tenziometar)
  • Analiza dostavljene medicinske dokumentacije kao i davanje preporuke za dodatnu dijagnostiku u cilju idetifikovanja eventualno prisustva tumora ( primarnog tumora) i traganje za udaljenim metastazama. Najčešće preporučana dalja dijagnostika podrazumeva RTGp/c, ultrazvučnu djagnostiku, CT abdomena ili CT male karlice ili drugih regija u odnosu na primarnu sumnju ishodišta tumora, MRI dijagnostika, specifične laboratorijske analize (tumor marker), saveti za genetsko ispitivanje.
  • Postavljanje dijagnoze i davanje saveta i preporuka za dalje lečenje
  • Prepisivannje potrebne terapije ukoliko je potrebna

Kada je potrebno obaviti pregled onkologa?

Ukoliko imate neke od pobrojanih simptoma potrebno je da obavite pregled kod interniste/ onkologa:

  • Suv dugotrajan kašalj (traje duže od tri nedelje), promena karaktera kašlja, bol u ramenu
  • Bezbolna oteklina na vratu, pod pazuhom, ili drugim regijama tela koja je čvrsto vezana za  podlogu, promene na dojci poput naradžine kore, asimetrija bradavica, iscedak iz dojke
  • Umor i malaksalost
  • Stolica tanka kao olovka, smena prolivastih stolica sa zatvorom, sluzave stolice, primese sveže krvi na stolici
  • Gubitak telesne težine, smanjenje apetita, gađenje na hranu

 

Potrebno je redovno obavljati onkološke kontrole ukoliko ste poznat onkološki pacijet (po preporuci nadležnog lekara).

 


Da li ste znali?


Procenjeno je da je tokom 2018 godine zbog karcinoma umrlo 9.6 miliona ljudi


30-50% smrtnih ishoda zbog kancera može biti prevenirano modifikovanjem ili izbegavanjemfaktora rizika kao što su upotreba cigareta, smanjenje konnzumacije alkohola, odrđavanjem zdrave telesne težine, redovnom fizičkom aktivnošću.


Karcinom dojke je najčešći karcinom među ženama, koji se javlja u oko 2,1 milion žena svake godine, uzrokujući i veliki broj smrtnih ishoda uzrokovanih karcinomom među ženama. U 2018. Godini procenjeno je da jeumrlo  627,000 žena zbog carcinoma dojke, što predstavlja 15% svih smrtnih ishoda među ženama uzrokovanih karcinomom. Karcinom dojke je češći u razvijenim regijama, ali stopa pojave karcinoma globalno raste gotovo u svim regijama.


U cilju poboljšanja ishoda lečenja carcinoma dojke i poboljšanja preživljavanja, kritična je rana detekcija. Postoje dve strategije rane detekcije carcinoma dojke: rana dijagnoza i “Screening


Strategija rane dijagnoze je fokusirana na pravovremenom tretmanu kancera smanjenjem barijere između nege i efikasne dijagnostike. Cilj je povećati detektovanje karcinoma dojke u ranoj fazi bolesti, omogućavanje što efikasnijeg tretmana i redukcija rizika za smrt od karcinoma dojke.


“Screening” se sastoji od tetstiranja žena na karcinom dojke pre nego što se simptomi pojave. Postoji nekoliko metoda u “Screening –u” carcinoma dojke kao što su mamografija, klinički pregled dojki i samopregled dojki. [1]


Naši onkolozi


onkolog novi sad

dr Gorana Matovina-Brko

Internista – onkolog


Pročitaj više

Pročitajte više o onkologiji


Ordinacija Limana 2019. Sva prava zadržana.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux