Anoskopija

ŠTA JE ANOSKOPIJA?Anoskopija je endoskopska dijagnostička i terapijska procedura koja se može izvesti jednostavno, u nastavku kliničkog pregleda, bez pripreme creva i sedacije pacijenta. Pregled se obavlja uz pomoć instrumenta, obično jednokratnog plastičnog, koji se naziva anoskop, dužine 5- 10 cm.

Kako bi se videla unutrašnjost analnog kanala potreban je i izvor svetla, a koji se postavlja u ručku ovog instrumenta. Anoskopijom ispitivač može da vizuelizuje unutrašnje delove analnog kanala i distalnog rektuma.

Metoda ima veliki značaj u dijagnostici anorektalnih lezija kao što su unutrašnji hemoroidi, laceracije (fisure), fistule, kondilomi, tumorske mase analnog kanala. Pregled ima važnu ulogu u potvrdi hemoroidalne bolesti kod mladih pacijenata sa pojavom sveže krvi na anusu.

Pacijentima koji su stariji od 40 godina i žale se na krvarenje nakon stolice savetujemo da načine kolonoskopiju kao prvi endskopski pregled.Sve vrste pregleda iz oblasti gastroenterologije u ordinaciji Limana možete lako zakazati pozivom na 021 442224, na našem sajtu, ili nas uživo posetite na ovoj lokaciji.

Ordinacija Limana 2024. Sva prava zadržana.