Alergološko testiranje


ALERGIJSKE BOLESTIAlergijske bolesti predstavljaju kronične nezarazne bolesti koje su prisutne u svim starosnim kategorijama i značajno utiču na kvalitet života bolesnika. U poslednjih četrdesetak godina broj oboljelih od alergijskih bolesti u našoj zemlji i u svetu je u stalnom porastu, a očekuje se da će se isti trend zadržati i narednim decenijama.
Procjenjuje se da oko 35% opšte populacije ima neku od alergijskih bolesti, a posebice su zabrinjavajući podaci koji govore o izrazito brzom porastu broja obolelih od alergijskih bolesti među decom.

Alergijske bolesti predstavljaju nepoželju, prenaglašenu reakciju imunološkog sistema organizma na substance iz okruženja (alergenima). Sklonost ka nastanku alergija i atopijskim bolestima je najčešće nasledna. Alergijske reakcije i simptomi mogu biti lokalizirani i zahvatiti samo jedan deo tela ili organ, ili opšte, koje se mogu razviti brzo i ugroziti život bolesnika (tzv. Anafilaktička reakcija).


 • Saznaj više
Saznaj više

Gotovo svaka supstanca iz okoline može uzrokovati alergijsku reakciju. Najčešći izvor alergena spoljašnjeg prostora su polen i plesni, a izloženost ovim alergenima ima sezonsko obeležje i zavisi od geografskog područja i meteoroloških prilika. U zatvorenim prostorima najčešći alergeni su proizvodi grinja iz kućne prašine, kućni ljubinci s krznom (sastojci kože, dlake i izlučevine žlezda) i plesni.

Alergijske reakcije mogu takođe izazvati i hrana, lekovi, razne hemikalije, konzervansi i aditivi u hrani i piću, otrovi insekata i slično.

U alergijske bolesti ubrajamo:

 • alergijske bolesti oka (alrgijski konjuktivitis)
 • alergijske bolesti respiratornog sistema (alergijski rhinitis, sinusitis, astma, hipersenzitivni pneumonitis),
 • alergijske bolesti kože (atopijski ekcem, kontaktni dermatitis, urtikarija i angioedem),
 • alergije na hranu i alergijske bolesti gastrointestinalnog sistema,
 • alergijske reakcije na lekove i vakcine i na ubode insekata.

Alergijske bolesti na hranu su najčešće u prvim godinama života, dok se preosjetljivost na inhalacijske alergene javlja kasnije. Na osnovu razgovora s bolesnikom i kliničkog pregleda postavlja se sumnja na alergijsku bolest koju je potrebno potvrditi ili isključiti različitim dijagnostičkim postupcima.


Alergološko testiranjeTestiranje preosjetljivosti na alergene sprovodi se kožnim testovima (najčešće ubodni kožni test) i u kontaktu s alergenom razvija se lokalna reakcija kojom se potvrđuje preosjetljivost organizma.  Obim testiranja i dodatne alergološke obrade zavisi će o dobi pacijenta, prisustvu alergijskih bolesti u familiji, naročito kod najbližih srodnika (roditelja i/ili braće i sestara) i od znakova bolesti, uključujući i moguće sezonske varijacije simptoma. Ne postoji dobna granica za izvođenje ubodnog kožnog testa, a paleta alergena za kožno testiranje zavisi će prvenstveno o dobi pacijenta i simptomima bolesti.

Nakon pozitivnog kožnog testa nalaz se potvrđuje određivanjem IgE antitela u krvi. Ostali dijagnostički postupci zavise od simptoma. Oni uključuju određivanje upalnih ćelija i njihovih proizvoda u krvi i zahvaćenom organu, merenje plućne funkcije, pregled specijaliste za uho, grlo i nos i specifični testovi za izazivanje alergijskih reakcija na zahvaćenom organu (provokacijski testovi). Kod alergije na hranu, za sigurnu dijagnozu potrebna je eliminacijska dijeta (dijeta bez namirnice za koju se sumnja da uzrokuje tegobe) te provokacijski test hranom.


Kada je indikovano alergološko testiranje?

Ukoliko se pacijent žali na neke od sledećih simptoma:

 • zapušenog nosa,
 • curenja iz nosa,
 • kijanja,
 • suv kašalj,
 • kašlja sa iskašljavanjem sekreta,
 • promuklosti,
 • sviranja u grudima ili
 • osećaja nedostatka vazduha.

Neretko može doći i do ozbiljnih napada bronhijalne astme, koji zahtevaju brz i hitan smeštaj u bolnicu uz primenu mera intenzivnog lečenja sa kiseonika.


Kako se izvodi alergološko testiranje?


Alergološko testiranje se najčešće sprovodi tzv. “kožnim probama”.
Kožne probe se sprovode koristeći specijalno pripremljene, laboratorijske, alergene ( kao što su: poleni, buđ, grinje, ambroziju,  perje, kučnu prašinu, nutritivne alergene – mleko, žumance, belance ili duvan).
Alergeni se nanose na kožu podlaktice pacijenta i, nakon 20-ak minuta proverava se da li na koži postoji reakcija (crvenilo, otok svrab).

Neželjene reakcije koje se mogu desiti nakon “kožnih proba”  su crvenilo, otok i svrab koji se mogu javiti i nekoliko sati posle  testiranja i mogu trajati nekoliko dana).
Veoma retko može doći do nastanka sistemskih alergijskih reakcija (anafilakse).


Da li je potrebna posebna priprema za alergološko testiranje?


7 dana pre planiranog testiranja potrebno je iz terapije izostaviti sledeće lekove:

 • lekove iz grupe antihistaminika (Aerius, Zyrtec, Claritin, Xyzal, Clarinase)
 • lekove koje smanjuju kiselost želuca: Ranisan, Cimetidin, Ranisan.
 • lekove protiv prehlade (Rinasek, Fervex)

24h pre planiranog testiranja iz redovne terapije izostaviti lekove iz grupe kortikosteroida (Dexason, Lemod solu, Nyripan, Urbason, Pronison)

Ordinacija Limana 2024. Sva prava zadržana.